Omega Guard · Postnatal Set / Set Berpantang · Prenatal Set / Set Kehamilan · Set Menyusu · Vivix

6 Sebab Kenapa Perlu Ambil Omega 3

Kebanyakan daripada kita sudah pun tahu tentang kebaikan Omega 3 untuk kesihatan. Tetapi bagaimana sebenarnya Omega 3 membantu menjadikan kehidupan kita lebih baik?

Jom kita kenal apa itu Omega 3.

omega3-1

Omega 3 adalah sejenis asid lemak yang menjadi keperluan tubuh badan kita. Akan tetapi, tubuh badan kita tidak dapat menghasilkan sendiri asid lemak ini. Kita harus mendapatkannya daripada pemakanan seharian atau melalui makanan tambahan.

Dari Mana Omega 3 Boleh Diperoleh?

EPA (eicosapentaenoic acid) dan DHA (docosahexaenoic acid) adalah jenis Omega 3 yang paling penting, kebiasaannya diperoleh daripada ikan sardin, mackerel dan salmon.

ALA (alpha-linolenic acid); satu lagi jenis Omega 3; diperoleh daripada sumber tumbuhan, seperti minyak sayuran, flaxseed, dan kekacang. ALA yang dimakan ikan akan diubah menjadi EPA dan DHA. Jadi, kita manusia boleh mendapatkan sumber Omega 3 daripada ikan atau pun melalui makanan tambahan.

“There are many, many health benefits of Omega 3, proven by thousands of medical trials around the world.”

Di negara seperti Jepun dan Iceland, ikan yang menjadi sumber Omega 3 dimakan seperti nasi di negara Malaysia. Ia menjadi makanan ruji penduduk negara tersebut. Mereka kurang terdedah kepada penyakit seperti masalah jantung dan arthritis.

6 Sebab Kenapa Perlu Ambil Omega 3

omega-3-fatty-acids1

Untuk Otak Bijak

Tahukah anda 60% daripada otak anda terdiri daripada lemak? Omega 3 merangkumi lemak tersebut dan penting untuk otak yang sihat, terutamanya untuk kanak-kanak yang sedang membesar. Ia juga membantu memperlahankan proses age-related memory loss dan dapat mengelak kemurungan.

Di dalam kajian yang diterbitkan Plos One pada Jun 2013,  tahap pengambilan DHA yang rendah dikaitkan dengan skil membaca dan memori yang lemah, masalah kelakuan di kalangan pelajar sekolah normal. Di dalam satu lagi kajian oleh American Journal of Clinical Nutrition pada Ogos 2013, kanak-kanak yang mengambil Omega 3 semasa kecilnya lebih tinggi pencapaiannya sewaktu di sekolah.

14680535_1113933002037026_2015116265770948914_n

Untuk Bayi Di Dalam Kandungan

Berilah banyak-banyak khasiat untuk bayi yang sedang membesar itu. DHA nutrien yang kritikal untuk menyokong perkembangan otak, mata, dan sistem saraf bayi di dalam kandungan dan juga anak yang sedang membesar. Bonusnya, otak ibu juga akan lebih sihat dan dapat mengurangkan alahan dan asma pada anak kelak.

Jika anda seorang ibu menyusu, bayi ada bergantung kepada susu badan anda untuk mendapatkan khasiat Omega 3.

14695397_1116120841818242_628066694948204738_n

Untuk Jantung Sihat

Omega 3 mengawal tekanan darah dan menurunkan paras triglyceride yang tinggi. Triglyceride yang tinggi akan membawa kepada masalah jantung. Di dalam sebuah kajian, mereka yang mengambil ikan dalam diet lebih dari sekali dalam seminggu mempunyai risiko kurang 50% untuk terkena serangan jantung berbanding mereka yang mengambil ikan sekali dalam sebulan. Omega 3 juga mengurangkan risiko plaq terkumpul dalam arteri.

reasons-4

Untuk Sendi Kuat

Omega 3 membantu mengekalkan pelincir di bahagian sendi sekaligus mengurangkan sakit sendi.

Ia juga penting untuk atlet; dapat mengurangkan risiko kecederaan ketika latihan intensif dan mengurangkan kesakitan sendi para atlet.

reasons-5

Untuk Mata Tajam

Mata yang kering mungkin memberi signal yang anda perlukan lebih Omega 3 dalam pemakanan. DHA membentuk bahagian besar tisu mata dan menggalakan fungsi tear ducts.

reasons-6

Untuk Kulit Menawan

Omega 3 dipercayai membantu kulit kelihatan cerah kemerahan, melembapkan dan menganjalkan. Ia juga boleh memberi kesan baik kepada kulit ekzema dan jerawat dengan megurangkan keradangan.

Sumber:
http://articles.mercola.com/omega-3.aspx
https://www.barebiology.com/pages/why-omega-3
https://draxe.com/omega-3-benefits-plus-top-10-omega-3-foods-list/
http://www.webmd.com/healthy-aging/omega-3-fatty-acids-fact-sheet#1

Antara yang perlu diambilkira sebelum memilih suplemen minyak ikan Omega 3 adalah dengan melihat proses pembuatannya, kerana ikan di laut berisiko mempunyai merkuri yang merbahayakan manusia. Minyak ikan Omega 3 Shaklee mempunyai kajian yang dilakukan oleh pihak ketiga dan telah disahkan selamat dan tulen. Kebanyakan produk suplemen minyak ikan pula dipenuhi minyak filler lebih daripada minyak ikan Omega 3 itu sendiri. Boleh rujuk status Facebook Dr. Hafiz Sulaiman 

perbezaan-omega-guard-berbanding-minyak-ikan-jenama-lain23453877_A3

Sebotol hanya berharga RM145.

Jadikan ia suplemen untuk seisi keluarga.  Saya akan ajar cara dan jadual makan yang dapat anda ikut. Hubungi saya melalui whatsapp – http://www.wasap.my/60136820482

ATIQAH HASSAN
SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR
SET PRENATAL / HAMIL, SET POSTNATAL / BERPANTANG & MENYUSU
013 6820482

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s